Programmeren met Scratch: Voor kinderen en volwassenen leerzaam!
(met dank aan Bas Dingemans;programmeerplaats.nl)
Programmeren met Scratch is zowel voor kinderen als volwassenen leuk en leerzaam. Eerst gaan we kijken wat Scratch is en hoe het werkt. Je kan door dit artikel gelijk al beginnen! Daarna lees je waarom Scratch leuk en leerzaam is voor kinderen, volwassenen en specifiek docenten. Tot slot ga je erachter komen wat de beste manieren zijn om Scratch te leren. Lees snel verder!
Inhoudsopgave
Wat is Scratch?
Scratch is een programmeertaal waarmee je makkelijk games maakt. Het is een leuke manier om de basisprincipes van het programmeren op eenvoudige wijze te leren.
Via blokken kan je instructies geven. De blokken stapel je op elkaar om meerdere instructies te geven. Hier komt dus geen ingewikkelde programmeertaal bij kijken.
Door Scratch leer je vooruit te denken, instructies te geven, te testen en de instructies te verbeteren. “Echte” professionele programmeurs werken ook op deze manier.
De instructies geef je aan figuurtjes in de game. Deze figuurtjes geef je allemaal instructies mee, om ze precies te laten doen wat jij wil in bepaalde situaties.
Laten we gaan kijken hoe Scratch werkt.
Hoe werkt Scratch? Begin gelijk al!
Je kan zowel online als offline Scratch games maken. De Scratch app is gemakkelijk te downloaden. Echter gaan wij ons in dit artikel richten op het online gebruik van Scratch. Dit is mogelijk met de online editor die op de website van Scratch staat.
Het is heel makkelijk om gelijk al te beginnen. Eerst maak je een account aan op de website van Scratch. Dit doe je door rechtsboven op “Word Scratcher” te klikken.
Je vult eerst al je gegevens in. Daarna krijg je een mail om je e-mail te bevestigen. Als je dit hebt gedaan, kan je al aan de slag en met Scratch gaan programmeren!
Als je ingelogd bent, kan je een project aanmaken door linksboven op de homepage van Scratch op “Maak” te klikken. Op deze manier wordt er automatisch een project voor je aangemaakt. Dit komt er zo uit te zien:
Laten we dit programma uit gaan voeren. Klik op de groene vlag boven onderdeel 4 (Het speelveld). Als het goed is, neemt de kat 10 stappen en denkt daarna: “Pfff, dit was vermoeiend!”. Dit denkwolkje verschijnt voor 2 seconden en gaat daarna weer weg.
Zo zie je maar weer, programmeren met Scratch is geen raketwetenschap! Dit is echter een simpel voorbeeld en je kan het zo eenvoudig of ingewikkeld maken als je wil. De instructies spreken voor zich.
Hopelijk heb je een beter beeld gekregen over de werking van Scratch. Lees “De 5 beste Nederlandse boeken over Scratch!” om nog meer te leren en gave games te maken!
De online editor van Scratch heeft verschillende onderdelen. Laten we even gaan kijken wat ze betekenen:
1: Hierin staan alle blokken met instructies. Ook wel het gereedschapsveld genoemd.
2: Naar dit onderdeel sleep je de blokken toe om instructies te geven. In dit geval aan de kat in onderdeel 4. De blokken kan je onder elkaar zetten.
3: Hier staan de x en y coördinaten. Dit is nodig om de kat de juiste richting op te laten bewegen.
4: Dit is het speelveld. Hier kan je de game uitvoeren en testen.
Laten we gewoon even een simpel voorbeeldje maken om je op weg te helpen en je een idee te geven hoe het werkt. We gaan eerst naar het gereedschapsveld toe.
Klik in het gereedschapsveld op “Gebeurtenissen” en sleep “wanneer op groene vlag wordt geklikt” naar onderdeel 2. Klik daarna op “Beweging” en sleep “neem 10 stappen” naar onderdeel 2. Deze zet je onder het andere blok dat je al hebt neergezet.
Daaronder zetten we nog een laatste instructie. Ga naar “Uiterlijken” en sleep “denk Hmm… 2 sec.” naar onderdeel 2, onder het laatste blok dat je hebt neergezet. Verander de tekst “Hmm…” in “Pfff, dit was vermoeiend!”.
Nu heb je 3 blokken met instructies onder elkaar gezet. Dit ziet er zo uit: (zie hiernaast)
Scratch voor kinderen
Voor kinderen vanaf 8 jaar is Scratch een hele gave manier om te leren programmeren. Het is eenvoudig om mee te beginnen en leuke games mee te maken.
Programmeren is simpel gezegd instructies geven aan een computer. Meestal gebeurt dit in een bepaalde programmeertaal, maar in Scratch geef je met blokken instructies. Dit is makkelijk en gebruiksvriendelijk voor kinderen.
Kinderen leren echt denken als een programmeur. Programmeren heeft de toekomst en kinderen hebben er profijt van als ze nu al de basis van het programmeren kennen.
Kinderen kunnen gelijk al beginnen met Scratch en games gaan ontwikkelen. Als kinderen echt meer willen leren en de diepte in willen gaan, is “Programmeren voor kinderen – Games” een echte aanrader!
Scratch voor volwassenen
Niet alleen voor kinderen is Scratch leuk en leerzaam, ook voor volwassenen is dat het geval. Als je nog niet bekend bent met programmeren en dit graag op een hele laagdrempelige manier wil leren, kan Scratch goed zijn om mee te beginnen.
Net zoals in het vorige hoofdstuk beschreven, ga je leren denken als een programmeur en is de stap naar een “echte” programmeertaal daardoor makkelijker.
Voor oudere kinderen en volwassenen is het leerzaam om na Scratch aan de slag te gaan met Python. Python is niet lastig om aan te leren voor beginners.
Scratch voor docenten
Voor docenten is het heel handig om Scratch te leren. Programmeren wordt steeds belangrijker. Veel kinderen van nu gaan ermee te maken krijgen bij hun toekomstige werk.
Scholen beginnen dit in te zien en bieden daarom ook steeds meer programmeerlessen aan. Voor kinderen van 8 t/m 12 jaar op de basisschool is Scratch goed om mee te leren programmeren.
Als docent zijnde is het natuurlijk handig als je Scratch goed snapt en kan uitleggen aan je leerlingen. Het eerder genoemde boek “Programmeren voor kinderen – Games” is een mooi boek om Scratch onder de knie te krijgen.
Beste manieren om te leren programmeren met Scratch
De beste manieren om Scratch te leren is aan de hand van een boek en/of een cursus. Daarnaast is het belangrijk om zelf vooral veel te oefenen om het in de vingers te krijgen.
In “De 5 beste Nederlandse boeken over Scratch” staan de beste boeken om Scratch mee te leren voor jong en oud. Via de linkjes kan je de boeken eenvoudig bestellen.
Voor iets oudere kinderen en volwassenen is het leuk en leerzaam om na Scratch aan de slag te gaan met Python. Voor beginners zijn er Python boeken die goed zijn om Python te leren.
Op Pluralsight staan een aantal gave Scratch videocursussen, zoals “Learning How to Program with Scratch”. Sowieso is het een heel goed platform als je wil gaan leren programmeren. Je kan Pluralsight zelfs 10 dagen gratis uitproberen. Lees in “Pluralsight review en ervaringen” een uitgebreide review over het platform.
Hopelijk ga je aan de slag en leer je jezelf of kinderen programmeren met Scratch!